Adevărata cauză a infecției cu candida

« »

Adevărul în acest sens este că nu poate fi vorba de o singură cauză ci la baza acestei infecții stau o serie de factorii care prin completare reciprocă formează un mediu prielnic dezvoltării acestui fung. Astfel, în loc să tratăm corpul și sănătatea  ca un întreg, medicina convențională se ocupă doar de combaterea simptomelor la nivelul părților infectate, ceea ce este total greșit.

Factorii care conduc la o supraînmulțirea acestui microorganism:

 • Dietă necorespunzătoare și digestie dificilă (alimentație cu un consum crescut de zahăr și carbohidrați)
 • Sistem imunitar deprimat
 • Acumularea toxinelor în tractul digestiv
 • Pierderea bacteriilor prietenoase, benefice organismului
 • Folosirea antibioticelor și steroizilor
 • Stresul
 • Haine inadecvate (strâmte, sintetice)
 • Anticoncepționalele, spermicidele, menopauza, menstruația, sarcină, contact prelungit cu sperma precum și contactul sexual cu un partener infectat
 • Spălăturile intravaginale frecvente
 • Folosirea produselor de igienă intimă pe bază de substanțe chimice

Dietă necorespunzătoare – altfel spus un regim alimentar EXAGERAT  în carbohidrați rafinați, hrană toxică și procesată și FĂRĂ aport de fructe și legume proaspete AFECTEAZĂ procesele biochimice din interiorul celulelor, ÎNGREUNEAZĂ digestia și interferă cu procesul natural de eliminare al toxinelor. Mai mult decât atât, HRĂNEȘTE candida, care se dezvoltă excepțional de bine în prezență de carbohidrați rafinați cum ar fi zahărul, făină albă și orez alb.

Corpul nostru are nevoie să obțină aproape 40 de vitamine esențiale, minerale și nutrienți din alimentație, care permite celulelor să funcționeze în limite normale și să se mențină sănătoase. În momentul în care mâncăm mai mult hrană procesată și mai puțină hrană cu valorare nutrițională, sistemul imun va fi slăbit,  va deveni mai puțin eficient din moment ce, alimentația pe bază de crudități este esențială pentru a avea un sistem imun puternic. Hrana procesată termic, cea sterilizată, conservată are doar valoare calorică nu și valoare nutrițională care aduce în plus aport de vitamine si elemente minerale care de obicei se distrug sau sunt complexate (în cazul mineralelor) prin temperatura crescută. De aceea în urma consumului de hrană preponderent procesată termic organismul se alege cu o cantitate mare de reziduri și multă energie consumată pentru digerarea acesteia. Acest aspect favorizează dezvoltarea candidei.

Sistem imunitar deprimat – datorită unei alimentații deficitare, acumulării de toxine (metale grele, chimicale, bacterii, virusuri, paraziți), stres, lipsa odihnei sau a activității fizice, utilizarea de antibiotice, steroizi și anticoncepționale, consumul excesiv de alcool, fumatul, corpul devine realmente vulnerabil la orice formă de boală. În acest stadiu corpul nu se poate apăra singur și nu poate controla înmulțirea peste măsură a candidei. Infecția cu candida alături de infecții dermatologice, de  oboseală, alergii, afte bucale și răceli constante, toate, sunt semne ale unui sistem imun slăbit.

Acumularea de toxine în intestine, rinichi, sânge și limfă – expunerea constantă la sute de toxine prin alimentele pe care le consumăm zilnic, aerul pe care îl respirăm, medicamentele pe care le luăm, calitatea inferioară a apei pe care o bem, toate duc la acumularea de toxine în diferite organe ale corpului. Poți lua oricâte plante medicinale, suplimente și OTC-uri pentru a combate candidoza dar fără a-ți curăța sistemul intern și tractul digestiv în particular nu vei putea scăpa de infecția cu candida. În acest moment, știu că mulți dintre cititori se simt depășiți de situație, deoarece aerul, apa, hrana sunt elemente esențiale de care avem nevoie zilnic și atunci cum putem evita toate aceste toxine? Fiecare trebuie să facă tot ce îi stă în putință să evite mediile poluate, aglomerate atunci când are o altă alternativă (de ex: evitați localurile de fumători, evitați plimbările prin centrul orașului, ori de câte ori se poate mergeți la iarbă verde, în locuri liniștite), folosiți filtre de apă, beți apă de fântână, de izvor sau măcar spuneți o rugăciune și faceți o cruce asupra apei pe care o consumați iar în ceea ce privește hrana, cu siguranță, se poate alege din multitudinea de produse, pe cele mai puțin procesate, mai puțin tratate cu chimicale și mai puțin conservate.

Pierderea bacteriilor prietenoase – bacteriile probiotice care trăiesc în tractul intestinal ajută organismul să se protejeze de virusurile, paraziții, bacteriile, fungii periculoși pentru sănătate. Acestea ajută în procesul digestiv, distrug toxinele, zahărul și grăsimile, au proprietăți asemănătoare antibioticelor pe care le administrăm să ne ajute în acest sens și foarte important în cazul de față ne ajută să ținem candidoza sub control. Oricum, echilibrul probiotic este afectat de o multitudine de factori, inclusiv stresul, antibiotice, vermifuge, pilule contraceptive și steroizi. Astfel când numărul bacteriilor probiotice scade, capacitatea de apărare împotriva candidei se reduce și apare candidoza.

Stresul – provocat de lipsa odihnei, probleme emoționale, anxietate sau de tensiunea acumulată din timpul rutinei zilnice, a fost științific demonstrat că declanșează infecția cu candida din următoarele motive:

 • Slăbește sistemul imunitar din moment ce în timpul stresului organismul eliberează un hormon numit cortizol care crește tensiunea arterială, nivelul glucozei în sânge, care este sursă de hrană pentru fungi, prin urmare favorizează dezvoltarea candidei.
 • Stresul deasemenea schimbă flora intestinală prin scăderea numărului de bacterii benefice organismului, ceea ce permite preluarea comenzii de către cele malefice.
 • Acest hormon eliberat în condiții normale ajută la menținerea homeostaziei interne (funcționarea normală a organelor interne) de aceea în condiții de stres tot sistemul este dereglat.

Dezechilibrul hormonal- bacteriile prietenoase din intestine au nevoie de un echilibru între nivelul de estrogen și cel de progesteron și  de o valoare normală din fiecare. Când acest echilibru este perturbat datorită administrării anticoncepționalelor sau terapiei hormonale sau chiar înaintea ciclului menstrual, poate interfera cu flora intestinală, perturbând-o, astfel permite infecției să ia amploare.

Înainte și după ciclul menstrual – motivul pentru care menstruația contribuie la crearea mediului prielnic dezvoltării candidozei este acela că hormonii tăi se află într-o stare de fluctuație intensă, iar pH-ul tău vaginal se schimbă rapid. Nivelul crescut de estrogen determină creșterea glucozei la nivelul vaginului,  care alimentează cultura de candida. În același mod se explică cum menopauza, sarcina, administrarea anticoncepționalelor și contactul prelungit cu sperma  încurajează formarea mediului propice prin modificarea nivelului de hormoni respectiv schimbarea pH-ului vaginal.

Spermicidele sunt de fapt o formă de pesticide pe care le introduci în vagin, una dintre cele mai delicate zone ale corpului tău iar membrana vaginului va absorbi rapid și eficient tot ce vine în contact cu ea. Acestea sunt acide (ceea ce distruge sperma) astfel  vaginul tău va deveni  ușor mai puțin acid, deci spre alcalin pentru a compensa acest dezechilibrul , ducând la formarea unui mediu pe care candida îl îndrăgește.

Antibiotice, steroizi – prin luarea antibioticelor nu distrugi doar bacteriile care au cauzat infecția ci și bacteriile necesare organismului în mod natural, punându-ți sănătatea în mare pericol. Îți expui  organismul la invazia paraziților, deficit de vitamina B-12, absorbția inadecvată a nutrienților, alergii, dezvoltarea exagerată a candidei și distrugerea florei intestinale, de asemenea acestea stresează ficatul, organ care realizează o mare parte din detoxifierea corpului tău. Cea mai mare problemă în legătură cu antibioticele este aceea că dacă nu le administrezi oral, ele se găsesc în majoritatea produselor lactate și a celor din carne, astfel ești expus la acest risc, zilnic, asta doar dacă nu dorești să-ți schimbi alimentația.

Haine strâmte și produsele de igienă intimă – purtând haine strâmte, sintetice, nu lași vaginul respectiv penisul tău să respire și faci ca în zona intimă să se mențină umezeala care întreține cadidoza. De recomandat este, pe cât posibil să îmbraci haine mai largi sau măcar cu o mărime mai mare, lenjerie numai din bumbac și în casă puteți renunța la lenjerie intimă optând pentru haine lejere, care să vă facă să vă simțiți comod și astfel privați vaginul de umezeală, ceea ce este un pas foarte important.

Înainte de a începe să vorbesc despre produsele de igienă intimă aș vrea să distrug mitul cum că vaginul este o zonă murdară. Dacă îl menții curat în mod regulat și porți lenjerie curată zilnic, vaginul tău se va menține proaspăt curat fără a fi nevoie să folosești săpun sau alte produse de igienă intimă sau să faci dușuri intravaginale. Aceasta se aplică și în cazul bărbaților și în cazul candidei de la nivelul tegumentelor (unghii, piele). Mirosul natural al vaginului nu este un semn că acesta ar fi murdar. Oricum, o întreagă industrie de produse de igienă intimă a fost construită pe baza ideii că mirosul natural al vaginului este neatrăgător și trebuie mascat. Companiile au produs geluri de igienă intimă, deodorante feminine, șervețele intime umede parfumate și protej-slip-uri  parfumate, toate cu scopul de a profita de pe urma vulnerabilității femeilor în ceea ce privește mirosul lor natural. Aceste produse nu fac altceva decât să schimbe pH-ul natural al vaginului și să-l predispună infecțiilor.

Lăsând tampoanele sau absorbantele pe perioade lungi, făcând băi cu spumant în mod regulat, înotând în piscine a căror apă este tratată cu clor, o igienă neregulată și neadecvată, umblând sau stând într-un costum de baie ud, spălăturile intravaginale frecvente alături de o alimentație necorespunzătoare, toate conduc la infecția cu candida.

Activitate sexuală – candidoza nu este menționată, dar cu siguranță face parte din bolile cu transmitere sexuală, așa că ai grijă ca tu și partenerul tău să vă protejați folosind prezervativul (singurul care te protejează în acest sens) sau atunci când tu te hotărăști să începi tratamentul  împotriva candidozei, asigură-te că și partenerul tău îl urmează (în capitolele ce vor urma mai pe larg).

În primul rând folosiți lubrifiant, mai ales dacă vă angajați într-un act sexual de lungă durată, astfel vei evita frecarea excesivă care va duce la iritarea vaginului.

În al doilea rând încearcă să-ți formezi obicei în a urina înainte și după contactul sexual, deoarece te va ajuta să previi infecțiile urinare pe de o parte iar pe de alta, ținând cont că urina are un pH acid, va curăță intrarea în vagin, spălând suprafața acestuia de spermă. De asemenea dușurile intravaginale făcute în scop contraceptiv nu fac altceva decât să împingă și mai mult sperma în uter, astfel, în linii mari dușurile nu sunt utile sub nici o formă în această situație, deoarece modifică pH-ul și distruge flora naturală a vaginului. Acesta are propriul sistem de curățare prin secrețiile normale eliberate zilnic. În schimb în cazul unei suprainfecții cu candida spălăturile intravaginale sunt utile dar de maxim 2-3 ori pe săptămână.

Diabetul – cu toate că această boală este incontrolabilă și de cele mai multe ori  apărută pe un teren genetic sensibil, duce la dezechilibru hormonal  și nivel crescut de glucoză în sânge, ceea ce duce la o predispoziție în a face candidoză. Dar și diabetul poate fi vindecat, glucoza în sânge poate avea valori în limite normale prin aplicarea alimentației bazate pe crudități timp îndelungat, astfel legumele, fructele, semințele sunt lăsate de către Divinitate în stare crudă și doar în acest stadiu sunt capabile să ne vindece.

Tipuri de infecție cu candida

Candidoza vaginală și cea din jurul penisului sunt cele mai des întâlnite forme și cele mai cunoscute. Această infecție se poate manifesta și la suprafața pielii, la nivelul unghiilor, a cavității bucale și faringe, uretră, vezica urinară și rinichi, ochi, la nivelul profund al țesuturilor, oase, articulații și în alte zone ale corpului.« »